resepi kuah yong tau fu pasar malam
Resepi Kuah Yong Tau Fu Pasar Malam
Resepi Kuah Yong Taufu Ala Pasar Malam Sedap Gila 👍🏼
Bahan – Bahan Resepi Cara Buat Kuah Yong Taufu Sedap
- 10 tangkai cili kering ( boleh gunakan yang besar jika tak mahu pedas.
- 1 ketul gula melaka atau 2 sudu gula merah
- 1 sudu bijan goreng
- 3 cm belacan
- 300 ml air mineral
- 1 sudu besar minyak
- 1 1/2 sudu besar tepung jagung yang dibancuh dgn 50 ml air
- sedikit perasa garam dan gula
Cara Nak Buat Kuah Yong Tau Fu ala Pasar Malam
- Pertama , masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga kelihatan garing dengan api yang kecil. Pastikan cili digoreng jangan digoreng terlalu lama kerana kuah akan menjadi tidak sedap.
- Kedua , setelah garing, angkat dan kisar cili kering dgn sedikit air. Tapis supaya hasil
- menjadi cantik dan halus.
- Ketiga , periuk dipanaskan menggunakan api sederhana kecil , masukkan air mineral , gula melaka dan cili yang telah dikisar , dan belacan . Seeloknya , untuk dapatkan hasil yang sedap , belacan dibakar terlebih dahulu.
- Keempat , setelah semuanya sebati , masukkan pula bancuhan tepung jagung dan pastikan kuah menjadi sedikit pekat dan sebati. Akhir sekali , masukkan bahan perasa mengikut kesesuaian anda. Siap .