Labu Siam sauteed

labu siam sauteed

Salah satu sajian puyu popular dikalangan penggemar masakan di Malaysia dan Indonesia adalah sauteed Siam Labu sayur-sayuran. Hidangan menyelerakan ini pasti sering bertemu di rumah-rumah terutamanya ketika hari Raya Aidilfitri kerana sayur-sayuran ini adalah sangat sesuai digabungkan dengan nasi putih. Walaupun diperbuat daripada sayur-sayuran yang mudah juga merupakan salah satu menu kegemaran utama di MaMalaysia
bahan-bahan

 1 keping Labu Siam
 2 camca besar minyak untuk sautning
 1/2 sudu teh gula zarah
 1/4 camca teh garam
 2 cm lengkuas Daun 1 Salam

Perasa bahan perasa

 1 tomato kecil
 2 ulas bawang putih
 3 bawang merah
 2 keping cili merah

 Bagaimana untuk membuat

 1. Bersihkan sap yang dihidupkan flask Siam dengan memotong Labu itu kepada 2 bahagian. Leret-menguis flask sehingga sap yang datang.

 2. Kupas Labu itu dan memarut Labu itu sehingga meliputi bentuk

 3. menyediakan pra tumit hiris bahan perasa 

4.kacau di dalam chayote dan gaulkan sehingga wither. Tambah air dan Campurkan dengan gula dan garam.

 5. tunggu sehingga air thickens dan meresap. Labu Siam sauteed sedia berkhidmat.

 Sayur-sayuran Hmm pasti lazat ini dan pasti akan sangat disukai oleh suami dan anak-anak Bunda di rumah, ibu boleh menjadi nikmat untuk mengetahui atau Tempe sebagai ramuan dan sesungguhnya tidak kurang lazat untuk dimakan
Catatan Lama
Catatan Terbaru

Ads Single Post 4