Sayur-sayuran resipi Lodeh

Sayur sayuran adalah salah satu masakan Indonesia biasa yang telah lama wujud dalam hati ramai orang, terutamanya warga Kebumen dan Pusat Jawa.

Sayur-sayuran resipi Lodeh

Ramuan dan perisa

1. Buah-buahan Labu/Jipang
1. Buah jagung
3. Buah lobak merah
4. Buah kacang panjang
1. Buah terung ungu
2. Lada cili hijau
3. Buah-buahan Candlenut
3. SM Galangal (Laos)
1. Serai
7. Ditumbuk
4. Clove bawang putih

Tempe rasa
Garam rasa
Minyak masak untuk rasa
Air untuk merasai
10 biji buah melinjo
3 Salam daun
5 helai daun Melinjo
susu kelapa 600 mm
1 sudu teh granulated gula

Bagaimana untuk membuat

Pertama, rebus air mendidih. Kemudian kacau goreng galangal, Salam daun, Serai, dan perasa yang telah bermasah sehingga wangi, kemudian dimasukkan ke dalam air mendidih yang telah direbus lebih awal.

Selepas itu, tambah susu kelapa, kemudian kacau dengan api kecil.

Seterusnya, masukkan Labu Siam, lobak merah, Tempe, jagung, Melinjo, dan chilies hijau, kemudian masak sayap sehingga separuh masak. Kemudian, masukkan terung dan kacang panjang, kemudian tambahkan garam dan gula untuk rasa.

Terus memasak dengan haba sederhana sehingga ke atas kutukan yang sedikit minyak. Kemudian masukkan daun Melinjo, manakala Diaduk-aduk, masak sehingga daun wither.

Rasai masakan anda dahulu, sama ada ia sesuai atau tidak. Jika ia adalah pemasangan, angkat dan berkhidmat.

Sayur ini sangat sesuai jika dihidang dengan telur masin. Terutamanya jika ia ditambah dengan sambal, rasa pasti membuat titisan dan ketagihan. semoga berjaya
Catatan Lama
Catatan Terbaru

Ads Single Post 4