Rai resipi pisang
Banana Rai adalah pisang yang dibungkus dengan menggunakan doh tepung beras, dan direbus dengan air mendidih selepas pisang masak diguling pada kelapa yang dihidaskan.
Masa Prep: 15 minit
Masa memasak: 25 minit
Jumlah masa: 40 minit
Bahan
Pisang Horn 2 keping, dipotong ke dalam kepingan
Tepung padi 250 gram
Air 150 cc
Pinang limau 1/2 TSP
Separuh santan lama 1/2 bijirin, kukus dengan garam kecil
Sos gula
Air 200 CC
Brown gula 300 gram, Fine Comb
Granulated gula halus 50 gram
Garam rasa
Pandan meninggalkan 1 helaian, dipotong ke dalam kepingan
Tepung sagu 1 sudu besar, reput dengan sedikit air
Bagaimana untuk membuat
1. Campurkan tepung beras dan air, kacau. Tambah air limau Pinang, kacau ke dalam doh lembut.
2. rebus air di dalam periuk sehingga mendidih.
Ambil sekeping pisang, celup ke dalam doh tepung sehingga rata, kemudian meletakkannya dalam air mendidih.
3. masak tepung pisang sehingga ia terapung (tanda pisang sudah masak). Angkat, menggulung terus ke dalam kelapa yang melambung. Kerja sehingga pisang habis, diketepikan.
4. sos: Campurkan air, gula merah dan garam, mereneh sehingga gula dibubarkan. Buang, terikan, kemudian masak kembali ke atas api. Masukkan kepingan daun Pandan atau vanila.
5. selepas mendidih, menebal dengan penyelesaian tepung sagu, kacau sehingga sebati dan membubarkan gula agak likat. Angkat, biarkan sejuk.
6. Hidangkan pisang rebus berpakaian dengan kelapa yang melambung dengan sos gula coklat bersulam.
Jika anda mahu Snek ini kelihatan lebih menarik, anda boleh menambah sedikit pewarna ke dalam doh tepung. semoga berjaya
Rai resipi pisang
![]() |
Banana Rai adalah pisang yang dibungkus dengan menggunakan doh tepung beras, dan direbus dengan air mendidih selepas pisang masak diguling pada kelapa yang dihidaskan.
Masa Prep: 15 minit
Masa memasak: 25 minit
Jumlah masa: 40 minit
Bahan
Pisang Horn 2 keping, dipotong ke dalam kepingan
Tepung padi 250 gram
Air 150 cc
Pinang limau 1/2 TSP
Separuh santan lama 1/2 bijirin, kukus dengan garam kecil
Sos gula
Air 200 CC
Brown gula 300 gram, Fine Comb
Granulated gula halus 50 gram
Garam rasa
Pandan meninggalkan 1 helaian, dipotong ke dalam kepingan
Tepung sagu 1 sudu besar, reput dengan sedikit air
Bagaimana untuk membuat
1. Campurkan tepung beras dan air, kacau. Tambah air limau Pinang, kacau ke dalam doh lembut.
2. rebus air di dalam periuk sehingga mendidih.
Ambil sekeping pisang, celup ke dalam doh tepung sehingga rata, kemudian meletakkannya dalam air mendidih.
3. masak tepung pisang sehingga ia terapung (tanda pisang sudah masak). Angkat, menggulung terus ke dalam kelapa yang melambung. Kerja sehingga pisang habis, diketepikan.
4. sos: Campurkan air, gula merah dan garam, mereneh sehingga gula dibubarkan. Buang, terikan, kemudian masak kembali ke atas api. Masukkan kepingan daun Pandan atau vanila.
5. selepas mendidih, menebal dengan penyelesaian tepung sagu, kacau sehingga sebati dan membubarkan gula agak likat. Angkat, biarkan sejuk.
6. Hidangkan pisang rebus berpakaian dengan kelapa yang melambung dengan sos gula coklat bersulam.
Jika anda mahu Snek ini kelihatan lebih menarik, anda boleh menambah sedikit pewarna ke dalam doh tepung. semoga berjaya