Kek Lumut Cheese
resepi asam pedas melaka terbaik
resepi donut big apple bakar
resepi donut coklat azie kitchen
resepi wantan sup azie kitchen
Resepi Kek Lumut Cheese Bakar
Bahagian Kek
- 10 biji telur
- 1 gelas gula halus
- 1 gelas horlicks
- 1 gelas susu tepung nespray
- 1/4 gelas susu manis
- 1 gelas tepung gandum / tepung hong kong
- 450 gm mentega
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 botol kecil pandan paste
- sedikit pewara hijau
Cara-Cara
- Mentega dan gula dipukul hingga kembang.
- Masukkan telur satu persatu sambil digaul rata.
- Masukkan susu, horlicks, susu tepung, tepung, pandan paste dan pewara hijau.
- Gaul sampai rata atau pukul lagi.
- Bahagi kepada dua.
Bahagian Cheese
- 750 gm cream cheese
- 1 sudu teh esen vanilla
- 3 biji telur
- 4 sudu tepung gandum atau tepung hong kong
- 180 gm gula
Cara-Cara
- Campurkan kesemua bahan-bahan dan pukul sampai kembang.
Cara Melapis
- Bakar pada suhu 180C. Ikut kepanasan oveb masing-masing
- Bakar menggunakan api atas dan bawah untuk lapisan pertama selama 10 minit ( kena jenguk selalu supaya tidak hangit )
- Selepas itu untuk lapisan ke-2 guna api atas sahaja selama 10 minit atau kek kelihatan keperangan.
- Selepas keluarkan kek dari oven, kek harus ditekan dengan perlahan menggunakan penekan kek dengan perlahan-lahan supaya kek rata.
- Dimulakan dengan lapisan hijau hingga habis. Kemudian lapisan cheese hingga habis. Kemuduan lapisan hijau hingga habis.