Resepi Kerutuk Ayam Kelantan
Bahan-Bahan :
1ekor ayam ( potong 14 potong )
2 sudu rempah kerutupkerisikair asam jawasantan pekat
15 tangkai cili kering ( dikisar )
10 biji bawang merah ( dikisar )
5 ulas bawang putih ( dikisar )
1 inci halia ( dikisar )
1 inci lengkuas ( dikisar )
5 batang serai ( diketuk/dititik )
2 sudu besar ketumbar ( dikisar )
gula melaka/nisanempat sekawanperasa- garam, gula, ajinomoto
Kaedah Penyediaan
1. Panaskan periuk , tumis bahan kisar hingga terbit minyak
3. Masukkan ayam, air dan masak sehingga ayam empuk
4. Setelah ayam empuk masukkan air asam jawa, perasa dan gula melaka
5. Tambahkan santan pekat dan kerisik
6. gaul dan masak sehingga kuah pekat dan sedikit kering.
7. Hidangkan.
Resepi Kerutuk Ayam Kelantan
Bahan-Bahan :
1ekor ayam ( potong 14 potong )
2 sudu rempah kerutupkerisikair asam jawasantan pekat
15 tangkai cili kering ( dikisar )
10 biji bawang merah ( dikisar )
5 ulas bawang putih ( dikisar )
1 inci halia ( dikisar )
1 inci lengkuas ( dikisar )
5 batang serai ( diketuk/dititik )
2 sudu besar ketumbar ( dikisar )
gula melaka/nisanempat sekawanperasa- garam, gula, ajinomoto
Kaedah Penyediaan
1. Panaskan periuk , tumis bahan kisar hingga terbit minyak
3. Masukkan ayam, air dan masak sehingga ayam empuk
4. Setelah ayam empuk masukkan air asam jawa, perasa dan gula melaka
5. Tambahkan santan pekat dan kerisik
6. gaul dan masak sehingga kuah pekat dan sedikit kering.
7. Hidangkan.