SOTO BANDUNG resepi
Tidak lebih rendah kepada kawasan lain di Indonesia, Bandung sebagai salah satu tempat kelahiran yang unik masakan juga mempunyai ciri sup Soto Bandung. Jenis Soto ini tidak begitu popular untuk orang yang tinggal di luar bandar Bandung tetapi Soto yang ini adalah bernilai untuk mencuba.
Ciri Soto Bandung yang boleh diiktiraf adalah penggunaan lobak sebagai bahan pelengkap dan lobak adalah satu sayuran yang jarang digunakan oleh rakyat Indonesia secara umum. Rasa lobak segar digabungkan dengan sos Soto, sudah tentu, mencipta keseronokan yang berbeza apabila menikmati Soto. Kuah Soto Bandung tidak menggunakan susu kelapa tetapi ia tidak kurang lazat dengan sup yang menggunakan susu kelapa seperti Soto Betawi.
Bahan
1 saiz lobak kecil
2 Salam daun
1 bahagian halia, Geprek
5 ulas bawang putih, serbuk lada sulee untuk merasai garam rasa
1 tangkai scallion, dihiris kasar
1 tangkai saderi, dihiris kira-kira
1 1/2 liter air untuk rebus Kuah tepung Sotobeef Broth rasa
Bahan pelengkap
75 gr kacang soya, Rendam dalam air panas kemudian goreng Kering
2 biji limau nipis atau limau nipis Melinjo secukupnyaTomat rasa, dihiris
BAHAN sambal
20 merah Cayenne lada
3 ulas garam bawang putih untuk rasa
Bagaimana untuk membuat
1. pertama menyediakan periuk rebus yang telah diisi dengan air, rebus daging lembu dalam satu dan setengah liter air sehingga tender.
2. selepas tender, Parit atau angkat daging dan potong daging dengan saiz mengikut cita rasa anda.
3. Rebus Daging kembali ke dalam sup Soto kemudian tambahkan daun dan Serai pada stew.
4. Masukkan bawang putih, serbuk daging lembu serbuk, garam dan tepung lada. Kacau dengan baik dan rasa jika ia sesuai atau tidak. Masak sehingga air mendidih. Selepas daging adalah lembut dan dimasak, Soto dihidangkan untuk disajikan dengan bahan pelengkap.
5. sebelum dihidang hirisan nipis lobak nipis dan lobak rebus dengan garam sehingga menjadi lembab.
6. sediakan mangkuk makanan, tumis lobak, hirisan daging dan sos dengan Soto. Tabur Soto dengan soya goreng, dihiris bawang merah bersama-sama dengan saderi dan bawang-Lot goreng.
7. Masukkan jus limau nipis atau jus lemon, sambal dan emping mengikut cita rasa anda.
Cara membuat sambal
Rebus cili dan bawang putih sehingga titik
Puree cili dan Bwang putih dan tempat di dalam mangkuk sos
Menjadikan Soto Bandung bukan sebagai kompleks kerana membuat lain-lain yang pastinya memakai lebih perasa, jadi ia adalah bernilai cuba terutamanya jika anda mempunyai bekalan sayur-sayuran lobak tetapi keliru untuk dibalut dalam lobak. Sebelum mendidih, anda perlu mencuci lobak terlebih dahulu dengan air minuman nasi untuk menghilangkan rasa pahit. semoga berjaya
SOTO BANDUNG resepi
Tidak lebih rendah kepada kawasan lain di Indonesia, Bandung sebagai salah satu tempat kelahiran yang unik masakan juga mempunyai ciri sup Soto Bandung. Jenis Soto ini tidak begitu popular untuk orang yang tinggal di luar bandar Bandung tetapi Soto yang ini adalah bernilai untuk mencuba.
Ciri Soto Bandung yang boleh diiktiraf adalah penggunaan lobak sebagai bahan pelengkap dan lobak adalah satu sayuran yang jarang digunakan oleh rakyat Indonesia secara umum. Rasa lobak segar digabungkan dengan sos Soto, sudah tentu, mencipta keseronokan yang berbeza apabila menikmati Soto. Kuah Soto Bandung tidak menggunakan susu kelapa tetapi ia tidak kurang lazat dengan sup yang menggunakan susu kelapa seperti Soto Betawi.
Bahan
1 saiz lobak kecil
2 Salam daun
1 bahagian halia, Geprek
5 ulas bawang putih, serbuk lada sulee untuk merasai garam rasa
1 tangkai scallion, dihiris kasar
1 tangkai saderi, dihiris kira-kira
1 1/2 liter air untuk rebus Kuah tepung Sotobeef Broth rasa
Bahan pelengkap
75 gr kacang soya, Rendam dalam air panas kemudian goreng Kering
2 biji limau nipis atau limau nipis Melinjo secukupnyaTomat rasa, dihiris
BAHAN sambal
20 merah Cayenne lada
3 ulas garam bawang putih untuk rasa
Bagaimana untuk membuat
1. pertama menyediakan periuk rebus yang telah diisi dengan air, rebus daging lembu dalam satu dan setengah liter air sehingga tender.
2. selepas tender, Parit atau angkat daging dan potong daging dengan saiz mengikut cita rasa anda.
3. Rebus Daging kembali ke dalam sup Soto kemudian tambahkan daun dan Serai pada stew.
4. Masukkan bawang putih, serbuk daging lembu serbuk, garam dan tepung lada. Kacau dengan baik dan rasa jika ia sesuai atau tidak. Masak sehingga air mendidih. Selepas daging adalah lembut dan dimasak, Soto dihidangkan untuk disajikan dengan bahan pelengkap.
5. sebelum dihidang hirisan nipis lobak nipis dan lobak rebus dengan garam sehingga menjadi lembab.
6. sediakan mangkuk makanan, tumis lobak, hirisan daging dan sos dengan Soto. Tabur Soto dengan soya goreng, dihiris bawang merah bersama-sama dengan saderi dan bawang-Lot goreng.
7. Masukkan jus limau nipis atau jus lemon, sambal dan emping mengikut cita rasa anda.
Cara membuat sambal
Rebus cili dan bawang putih sehingga titik
Puree cili dan Bwang putih dan tempat di dalam mangkuk sos
Menjadikan Soto Bandung bukan sebagai kompleks kerana membuat lain-lain yang pastinya memakai lebih perasa, jadi ia adalah bernilai cuba terutamanya jika anda mempunyai bekalan sayur-sayuran lobak tetapi keliru untuk dibalut dalam lobak. Sebelum mendidih, anda perlu mencuci lobak terlebih dahulu dengan air minuman nasi untuk menghilangkan rasa pahit. semoga berjaya