Resepi Ayam Rendang
Bahan:
Ayam, dipotong kepada 10 Bahagian-1 kg
Kelapa bergril, panggang dan kemudian mask sehingga licin-100 gram
Serai-3 rod lengkuas, SPED Muka-3 SM
Salam daun-3 helai
Daun Citrus-5 Helaian
Kunyit daun-1 helaian
Kayu manis-3 cm
Clove-2 butir
Kandis asid-2 butir
Garam-2 sudu teh
Gula-1 sudu teh
Susu kelapa-1 liter
Minyak, untuk rasa menggoreng
Herba halus:
Bawang putih-6 ulas
Shallot-7 keping
Cili merah curly-20 keping
Biskut kacang Hazel-4 halia-3 SM
Kunyit-3 SM
Serbuk lada-1/2 sudu teh
Ketumbar serbuk-1/2 sudu teh
Nutmeg serbuk-1/2 sudu teh
Bagaimana untuk memasak:
1. Panaskan minyak sedikit. Kacau herba yang halus sehingga wangi.
2. Tambah Serai, galangal, Semua rempah daun, Cinnamon, Clove, dan asid Kandis. Kacau dengan baik.
3. kacau dalam ayam, garam dan gula. Gaul sebati dan masak sehingga ayam berubah warna.
4. tuangkan susu kelapa sedikit demi sedikit. Kacau dengan baik dan masak sehingga air itu meledes.
5. Masukkan kelapa Sangrai. Kacau dan masak semula sehingga mendidih. Lif.
6. sedia untuk dihidangkan.
Tips:
• Basuh ayam yang bersih dan keluarkan semua lemak supaya rendang tidak bau anyir.
• Rendang yang dimasak lama boleh dilaraskan ke paras kematangan yang dijangka mengikut cita rasa. Seperti rendang yang masih basah, air habis, atau kering sepenuhnya dan gelap warna
Resepi Ayam Rendang
Bahan:
Ayam, dipotong kepada 10 Bahagian-1 kg
Kelapa bergril, panggang dan kemudian mask sehingga licin-100 gram
Serai-3 rod lengkuas, SPED Muka-3 SM
Salam daun-3 helai
Daun Citrus-5 Helaian
Kunyit daun-1 helaian
Kayu manis-3 cm
Clove-2 butir
Kandis asid-2 butir
Garam-2 sudu teh
Gula-1 sudu teh
Susu kelapa-1 liter
Minyak, untuk rasa menggoreng
Herba halus:
Bawang putih-6 ulas
Shallot-7 keping
Cili merah curly-20 keping
Biskut kacang Hazel-4 halia-3 SM
Kunyit-3 SM
Serbuk lada-1/2 sudu teh
Ketumbar serbuk-1/2 sudu teh
Nutmeg serbuk-1/2 sudu teh
Bagaimana untuk memasak:
1. Panaskan minyak sedikit. Kacau herba yang halus sehingga wangi.
2. Tambah Serai, galangal, Semua rempah daun, Cinnamon, Clove, dan asid Kandis. Kacau dengan baik.
3. kacau dalam ayam, garam dan gula. Gaul sebati dan masak sehingga ayam berubah warna.
4. tuangkan susu kelapa sedikit demi sedikit. Kacau dengan baik dan masak sehingga air itu meledes.
5. Masukkan kelapa Sangrai. Kacau dan masak semula sehingga mendidih. Lif.
6. sedia untuk dihidangkan.
Tips:
• Basuh ayam yang bersih dan keluarkan semua lemak supaya rendang tidak bau anyir.
• Rendang yang dimasak lama boleh dilaraskan ke paras kematangan yang dijangka mengikut cita rasa. Seperti rendang yang masih basah, air habis, atau kering sepenuhnya dan gelap warna