resepi opor ayam azie kitchen
Opor ayam, hidangan lazat ini disukai oleh ramai orang, terutamanya pada hari raya. Namun, populariti ayam ini bukan sahaja pada hari raya perayaan, dalam masa biasa yang lain, atau ayam juga sangat banyak menjadi berhala. Hidangan yang diperbuat daripada ayam adalah lazat. Dengan perasa lazat yang menjadikan ayam ini opor sangat memanjakan lidah anda.
Bahan
1 kg ayam, dipotong kepada 10 bahagian
3 Salam daun
1 jus limau nipis
2 SM galangal, menyebar
2 SM halia, menyebar
1 tangkai Serai, menyebar
200 ml susu kelapa (boleh menggunakan 1 sachet susu segera + air)
air panas 500 ml
Perasa
4 ulas bawang putih
6 bawang merah
3 candlenuts, panggang
1/2 sudu teh Cumin serbuk
1 sudu teh ketumbar serbuk
3 cm kunyit, panggang
Garam dan gula untuk rasa
Bagaimana untuk membuat
1. pertama mencuci bersih sebaik sahaja ayam, minyak pelincir juga dengan limau, biarkan berdiri kira-kira 10 minit kemudian bilas dan ketepikan.
2. kemudian goreng kepingan ayam sehingga kulit luar Kering, kemudian ketepikan.
3. Panaskan minyak di dalam kuali leper, kemudian kacau herba halus sehingga wangi.
4. Tambah Serai, Salam daun, halia dan galangal, kemudian kacau sehingga sebati.
5. Masukkan kepingan ayam yang telah digoreng, kacau sehingga semua bahagian ayam yang dimakan oleh perasa.
6. Tambah air panas, kemudian kacau sekali lagi sehingga dicampur dengan baik. Tambah susu kelapa dan masak untuk mendidih dan ayam adalah lembut.
Nasib baik baik membuat opor ayamnya. Jangan lupa, terus melawat blog ini mudah untuk mendapatkan pelbagai resipi terkini. Baiklah, memasak gembira!!
Resepi opor ayam
Opor ayam, hidangan lazat ini disukai oleh ramai orang, terutamanya pada hari raya. Namun, populariti ayam ini bukan sahaja pada hari raya perayaan, dalam masa biasa yang lain, atau ayam juga sangat banyak menjadi berhala. Hidangan yang diperbuat daripada ayam adalah lazat. Dengan perasa lazat yang menjadikan ayam ini opor sangat memanjakan lidah anda.
Bahan
1 kg ayam, dipotong kepada 10 bahagian
3 Salam daun
1 jus limau nipis
2 SM galangal, menyebar
2 SM halia, menyebar
1 tangkai Serai, menyebar
200 ml susu kelapa (boleh menggunakan 1 sachet susu segera + air)
air panas 500 ml
Perasa
4 ulas bawang putih
6 bawang merah
3 candlenuts, panggang
1/2 sudu teh Cumin serbuk
1 sudu teh ketumbar serbuk
3 cm kunyit, panggang
Garam dan gula untuk rasa
Bagaimana untuk membuat
1. pertama mencuci bersih sebaik sahaja ayam, minyak pelincir juga dengan limau, biarkan berdiri kira-kira 10 minit kemudian bilas dan ketepikan.
2. kemudian goreng kepingan ayam sehingga kulit luar Kering, kemudian ketepikan.
3. Panaskan minyak di dalam kuali leper, kemudian kacau herba halus sehingga wangi.
4. Tambah Serai, Salam daun, halia dan galangal, kemudian kacau sehingga sebati.
5. Masukkan kepingan ayam yang telah digoreng, kacau sehingga semua bahagian ayam yang dimakan oleh perasa.
6. Tambah air panas, kemudian kacau sekali lagi sehingga dicampur dengan baik. Tambah susu kelapa dan masak untuk mendidih dan ayam adalah lembut.
Nasib baik baik membuat opor ayamnya. Jangan lupa, terus melawat blog ini mudah untuk mendapatkan pelbagai resipi terkini. Baiklah, memasak gembira!!