Resepi Soto Kudus
Soto Kudus, sesuai dengan nama Soto adalah Soto yang tipikal di bandar Suci, Jawa tengah. Soto ini hampir serupa dengan Soto Lamongan yang tidak begitu banyak menggunakan rempah supaya SOY ini mempunyai graviti yang lebih jelas dengan rasa segar. Holy Soto diperbuat daripada daging ayam tetapi kadangkala ia juga boleh dibuat dengan daging lembu dan juga daging kerbau.
Sifat lain Soto ini adalah persembahan. Soto ini dihidangkan dalam mangkuk kecil dengan tidak begitu besar bahagian. Nah, jika anda ingin menikmati Soto dengan bahagian yang lebih besar, mengapa tidak cuba membuatnya sendiri di rumah.
Bahan
1/2 ekor ayam
1 tangkai Serai
2 SM halia
3 daun oren
1500 ml air (atau cukup)
2 batang bawang, dihiris
4 celks saderi, dihiris
2 camca besar sos soya manis
Garam rasa
Gula untuk merasai
Sup serbuk untuk rasa
Putih goreng rasa
Minyak untuk kacau goreng cukup
Perasa
1/2 sudu teh ketumbar serbuk
9 ulas bawang putih
4 candlenuts
1/2 sudu teh lada serbuk
Bahan pelengkap
Keropok dalam air panas
Soun (Rendam dalam air pertama)
Telur rebus cukup, perpecahan duaJeruk nipis untuk rasa
BAHAN sambal
15 lada Cayenne merah
4 ulas bawang putih
Garam rasa
Bagaimana untuk membuat
1. sediakan kuali kemudian mereneh 1500 air. Kacau ayam ke dalam air mendidih dengan daun limau, Serai, dan halia. Rebus sehingga ayam masak dan lembut. Setelah dimasak, Tanggalkan ayam dan ketepikan. Selepas ayam itu sejuk, ayam boleh dihidang dengan daging.
2. kisar perasa, Panaskan minyak di dalam kuali leper dan kacau goreng perasa yang halus sehingga warna wangi dan kekuningan. Tanggalkan perasa dan dimasukkan ke dalam kuali yang mengandungi sup stew ayam terdahulu.
3. masak rebus ayam dengan rempah yang telah dihancurkan sebelum direbus. Masukkan sos soya manis, garam, gula, dan serbuk ayam sup ke dalam graviti dan kacau sehingga sebati.
4. apabila sup direbus dan rasa adalah pemasangan, masukkan daging ayam yang telah dirawat dengan SUWIR. Tambah juga daun bawang, saderi dan Tabur juga dengan bawang putih goreng. Masak sebentar selama kira-kira satu minit kemudian matikan api.
5. buat sambal dengan mendidih Cayenne lada dan bawang putih dan puree. Setelah halus dimasukkan ke dalam mangkuk atau sambal kontena.
6. mengatur bahan pelengkap seperti soun, Taugeh dan telur di dalam mangkuk makanan. Tuangkan sup, beri sambal dan jus limau untuk rasa dan berkhidmat sambil panas dengan keropok nasi dan udang.
Holy Soto adalah sangat sesuai untuk Sarapan Pagi, Makan tengah hari atau makan malam. Soto ini biasanya dinikmati dengan nasi putih dan jus limau segar. Soto Kudus juga biasanya ditambah dengan hidangan pelengkap seperti telur satay, kerang satay, goreng Tempeh dan keropok. Jadi tunggu lagi, amalan dan cuba resepi ini untuk menikmati dengan keluarga anda. semoga berjaya!
Resepi Soto Kudus
Soto Kudus, sesuai dengan nama Soto adalah Soto yang tipikal di bandar Suci, Jawa tengah. Soto ini hampir serupa dengan Soto Lamongan yang tidak begitu banyak menggunakan rempah supaya SOY ini mempunyai graviti yang lebih jelas dengan rasa segar. Holy Soto diperbuat daripada daging ayam tetapi kadangkala ia juga boleh dibuat dengan daging lembu dan juga daging kerbau.
Sifat lain Soto ini adalah persembahan. Soto ini dihidangkan dalam mangkuk kecil dengan tidak begitu besar bahagian. Nah, jika anda ingin menikmati Soto dengan bahagian yang lebih besar, mengapa tidak cuba membuatnya sendiri di rumah.
Bahan
1/2 ekor ayam
1 tangkai Serai
2 SM halia
3 daun oren
1500 ml air (atau cukup)
2 batang bawang, dihiris
4 celks saderi, dihiris
2 camca besar sos soya manis
Garam rasa
Gula untuk merasai
Sup serbuk untuk rasa
Putih goreng rasa
Minyak untuk kacau goreng cukup
Perasa
1/2 sudu teh ketumbar serbuk
9 ulas bawang putih
4 candlenuts
1/2 sudu teh lada serbuk
Bahan pelengkap
Keropok dalam air panas
Soun (Rendam dalam air pertama)
Telur rebus cukup, perpecahan duaJeruk nipis untuk rasa
BAHAN sambal
15 lada Cayenne merah
4 ulas bawang putih
Garam rasa
Bagaimana untuk membuat
1. sediakan kuali kemudian mereneh 1500 air. Kacau ayam ke dalam air mendidih dengan daun limau, Serai, dan halia. Rebus sehingga ayam masak dan lembut. Setelah dimasak, Tanggalkan ayam dan ketepikan. Selepas ayam itu sejuk, ayam boleh dihidang dengan daging.
2. kisar perasa, Panaskan minyak di dalam kuali leper dan kacau goreng perasa yang halus sehingga warna wangi dan kekuningan. Tanggalkan perasa dan dimasukkan ke dalam kuali yang mengandungi sup stew ayam terdahulu.
3. masak rebus ayam dengan rempah yang telah dihancurkan sebelum direbus. Masukkan sos soya manis, garam, gula, dan serbuk ayam sup ke dalam graviti dan kacau sehingga sebati.
4. apabila sup direbus dan rasa adalah pemasangan, masukkan daging ayam yang telah dirawat dengan SUWIR. Tambah juga daun bawang, saderi dan Tabur juga dengan bawang putih goreng. Masak sebentar selama kira-kira satu minit kemudian matikan api.
5. buat sambal dengan mendidih Cayenne lada dan bawang putih dan puree. Setelah halus dimasukkan ke dalam mangkuk atau sambal kontena.
6. mengatur bahan pelengkap seperti soun, Taugeh dan telur di dalam mangkuk makanan. Tuangkan sup, beri sambal dan jus limau untuk rasa dan berkhidmat sambil panas dengan keropok nasi dan udang.
Holy Soto adalah sangat sesuai untuk Sarapan Pagi, Makan tengah hari atau makan malam. Soto ini biasanya dinikmati dengan nasi putih dan jus limau segar. Soto Kudus juga biasanya ditambah dengan hidangan pelengkap seperti telur satay, kerang satay, goreng Tempeh dan keropok. Jadi tunggu lagi, amalan dan cuba resepi ini untuk menikmati dengan keluarga anda. semoga berjaya!