resipi gulai ikan Kakap
BAHAN & perasa resipi gulai ikan Kakap
Bahan utama yang diperlukan ialah ikan segar dengan saiz kira-kira 1.3-1.5 kg. Juga boleh menggunakan snapper putih atau merah.
2. buah limau bersaiz besar sebanyak 1 helai. Potong tengah ke dalam beberapa bahagian supaya air mudah untuk menjadi.
3. sejumlah besar bawang merah tempatan sebanyak 5-6 PCs. Mengupas kulit dan mempuri untuk sauteed perasa.
4. saiz besar lada cili berwarna merah sebanyak 4-5 PCs. Dihiris pencam dan mempuri untuk sauteed perasa.
5. saiz sederhana bawang putih besar sebanyak 3 ulas. Mengupas kulit dan mempuri untuk sautéed perasa terlalu.
6. candlenut adalah kira-kira 2 butir. Menggabungkan dengan rempah sautéed lain.
7. kunyit adalah lebih kurang di sepanjang 1 jari. Mengupas kulit dan beradunan dengan rempah yang lain.
8. susu kelapa tebal adalah kira-kira 250cc atau satu gelas. Gunakan susu kelapa daripada jus kelapa untuk menjadikan hasilnya lebih lazat dan lazat.
9. santan mencairkan lebih kurang satu gelas air (250cc).
10. daun adalah bersih dan bawang besar sebanyak 1-2 rod. Basuh bersih dan Hirisan kepingan besar untuk taburan.
11. buah-buahan Belimbing sayuran atau Belimbing wuluh sebanyak 3 unit PC. Basuh dan potong kepingan besar juga.
12. air Tamarind adalah kira-kira 2 camca besar atau sudu besar.
13. besar saiz sederhana tomato buah hijau adalah lebih kurang 2-3 PCs. Membersih dan mengurangkan besar terlalu besar.
14. bilah serbuk untuk rasa lebih lazat.
15. daun oren adalah lebih kurang 3 PCS.
16. halia bersaiz sederhana adalah besar di sepanjang 1 bahagian. Gepuk dan dihancurkan supaya lebih mudah dicampur dengan herba lain.
17. Serai bersaiz sederhana sebagai sebanyak 1 batang. Batang batang, atau juga.
18. lengkuas saiz sederhana pusingan besar kira-kira 1 jari dewasa. Juga.
19. dapur yang tidak dikuantum untuk rasa.
20. masak minyak untuk Goreng ikan dan kacau rasanya.
Bagaimana untuk membuat ikan gulai resipi
Bersihkan ikan dengan menggunakan air bersih mengalir. Jangan lupa untuk mengalih keluar semua benda innat sehingga Bersihkan dengan sempurna supaya keputusan memasak tidak berbau.
2. potong rasa atau kira-kira sebanyak 5-6 bahagian. Jangan lupa kepala ikan juga digunakan, tetapi potong pertama ke dalam dua bahagian.
3. bawa limau dihiris dan jus air di atas ikan untuk reput bau. Tambah garam dapur untuk rasa dan biarkan ia Berendam lebih atau kurang untuk 5-7 minit.
4. sementara menunggu, kawan rakan boleh licin bawang, bawang putih, cili merah, kunyit dan 2 butir kemirinya untuk kacau.
5. sediakan kuali leper dan isi dengan minyak yang cukup untuk digoreng ikan sayap.
7. letakkan ikan dan goreng dengan keci haba. Belakang dan sebagainya supaya tahap kestabilan adalah sama rata. Jangan terlalu lama, hanya sehingga separuh masak dan kemudian angkat dan longkang. Mengurangkan minyak dan meninggalkan hanya beberapa untuk kacau. Tambah bawang, bawang putih dan Bubu lain yang telah dimash di atas. Kembali dan masuk secara ringkas supaya tidak berwaver dan sehingga bau wangian keluar.
8. Masukkan daun oren, Halia, serbuk najis untuk rasa, Serai dan lengkuas yang telah merebak. Kacau sekali lagi dengan sautéed perasa sebelum sehingga semua bahan layu.
9. langkah seterusnya tuangkan susu kelapa yang cair ke dalam campuran perasa di atas. Kacau kacau sehingga susu kelapa dicampur dengan bahan lain.
10. Masukkan air Tamarind yang telah disediakan dan garam rasa. Kacau kacau sekali lagi sehingga semua bahan diadun dengan baik dan mendidih. Ingat, terus kacau rehat susu kelapa.
11. langkah seterusnya adalah untuk memasukkan ikan yang adalah goreng separuh dimasak sebelum ini. Kacau kacau sekali-sekala sehingga perasa dan Kuah Berendam dalam daging dan air dikurangkan.
12. letakkan susu kelapa yang tebal yang telah disediakan. Kacau sekali lagi sehingga susu kelapa mendidih.
13. Langkah terakhir masukkan buah bintang, tomato hijau yang telah dipotong ke dalam kepingan dan daun. Kacau sekali lagi sehingga sup sedikit tebal dan ikan sedia untuk dihidangkan.
Ternyata bagaimana untuk membuat ikan ikan tidak begitu sukar seperti yang kita bayangkan sebaliknya. Selain rasanya lazat dan lazat, resipi memasak ikan ini mengandungi banyak vitamin dan bahan penting lain yang diperlukan oleh badan, seperti kalsium, protein, vitamin A, fosforus dan lain-lain. Jika rakan ingin membuat Resipi untuk ikan tongkol, ikan patin atau lain-lain, hanya menukar bahan utama.
resepi gulai ikan Kakap
BAHAN & perasa resipi gulai ikan Kakap
Bahan utama yang diperlukan ialah ikan segar dengan saiz kira-kira 1.3-1.5 kg. Juga boleh menggunakan snapper putih atau merah.
2. buah limau bersaiz besar sebanyak 1 helai. Potong tengah ke dalam beberapa bahagian supaya air mudah untuk menjadi.
3. sejumlah besar bawang merah tempatan sebanyak 5-6 PCs. Mengupas kulit dan mempuri untuk sauteed perasa.
4. saiz besar lada cili berwarna merah sebanyak 4-5 PCs. Dihiris pencam dan mempuri untuk sauteed perasa.
5. saiz sederhana bawang putih besar sebanyak 3 ulas. Mengupas kulit dan mempuri untuk sautéed perasa terlalu.
6. candlenut adalah kira-kira 2 butir. Menggabungkan dengan rempah sautéed lain.
7. kunyit adalah lebih kurang di sepanjang 1 jari. Mengupas kulit dan beradunan dengan rempah yang lain.
8. susu kelapa tebal adalah kira-kira 250cc atau satu gelas. Gunakan susu kelapa daripada jus kelapa untuk menjadikan hasilnya lebih lazat dan lazat.
9. santan mencairkan lebih kurang satu gelas air (250cc).
10. daun adalah bersih dan bawang besar sebanyak 1-2 rod. Basuh bersih dan Hirisan kepingan besar untuk taburan.
11. buah-buahan Belimbing sayuran atau Belimbing wuluh sebanyak 3 unit PC. Basuh dan potong kepingan besar juga.
12. air Tamarind adalah kira-kira 2 camca besar atau sudu besar.
13. besar saiz sederhana tomato buah hijau adalah lebih kurang 2-3 PCs. Membersih dan mengurangkan besar terlalu besar.
14. bilah serbuk untuk rasa lebih lazat.
15. daun oren adalah lebih kurang 3 PCS.
16. halia bersaiz sederhana adalah besar di sepanjang 1 bahagian. Gepuk dan dihancurkan supaya lebih mudah dicampur dengan herba lain.
17. Serai bersaiz sederhana sebagai sebanyak 1 batang. Batang batang, atau juga.
18. lengkuas saiz sederhana pusingan besar kira-kira 1 jari dewasa. Juga.
19. dapur yang tidak dikuantum untuk rasa.
20. masak minyak untuk Goreng ikan dan kacau rasanya.
Bagaimana untuk membuat ikan gulai resipi
Bersihkan ikan dengan menggunakan air bersih mengalir. Jangan lupa untuk mengalih keluar semua benda innat sehingga Bersihkan dengan sempurna supaya keputusan memasak tidak berbau.
2. potong rasa atau kira-kira sebanyak 5-6 bahagian. Jangan lupa kepala ikan juga digunakan, tetapi potong pertama ke dalam dua bahagian.
3. bawa limau dihiris dan jus air di atas ikan untuk reput bau. Tambah garam dapur untuk rasa dan biarkan ia Berendam lebih atau kurang untuk 5-7 minit.
4. sementara menunggu, kawan rakan boleh licin bawang, bawang putih, cili merah, kunyit dan 2 butir kemirinya untuk kacau.
5. sediakan kuali leper dan isi dengan minyak yang cukup untuk digoreng ikan sayap.
7. letakkan ikan dan goreng dengan keci haba. Belakang dan sebagainya supaya tahap kestabilan adalah sama rata. Jangan terlalu lama, hanya sehingga separuh masak dan kemudian angkat dan longkang. Mengurangkan minyak dan meninggalkan hanya beberapa untuk kacau. Tambah bawang, bawang putih dan Bubu lain yang telah dimash di atas. Kembali dan masuk secara ringkas supaya tidak berwaver dan sehingga bau wangian keluar.
8. Masukkan daun oren, Halia, serbuk najis untuk rasa, Serai dan lengkuas yang telah merebak. Kacau sekali lagi dengan sautéed perasa sebelum sehingga semua bahan layu.
9. langkah seterusnya tuangkan susu kelapa yang cair ke dalam campuran perasa di atas. Kacau kacau sehingga susu kelapa dicampur dengan bahan lain.
10. Masukkan air Tamarind yang telah disediakan dan garam rasa. Kacau kacau sekali lagi sehingga semua bahan diadun dengan baik dan mendidih. Ingat, terus kacau rehat susu kelapa.
11. langkah seterusnya adalah untuk memasukkan ikan yang adalah goreng separuh dimasak sebelum ini. Kacau kacau sekali-sekala sehingga perasa dan Kuah Berendam dalam daging dan air dikurangkan.
12. letakkan susu kelapa yang tebal yang telah disediakan. Kacau sekali lagi sehingga susu kelapa mendidih.
13. Langkah terakhir masukkan buah bintang, tomato hijau yang telah dipotong ke dalam kepingan dan daun. Kacau sekali lagi sehingga sup sedikit tebal dan ikan sedia untuk dihidangkan.
Ternyata bagaimana untuk membuat ikan ikan tidak begitu sukar seperti yang kita bayangkan sebaliknya. Selain rasanya lazat dan lazat, resipi memasak ikan ini mengandungi banyak vitamin dan bahan penting lain yang diperlukan oleh badan, seperti kalsium, protein, vitamin A, fosforus dan lain-lain. Jika rakan ingin membuat Resipi untuk ikan tongkol, ikan patin atau lain-lain, hanya menukar bahan utama.