Resipi
Resipi Ais
Tukul ais diperbuat daripada pisang kukus kemudian dipotong ke dalam kepingan, dan dihidangkan bersama-sama dengan bubur marrow, sirap Pandan Coco, susu kelapa dan mencukur ais.
Masa Prep: 10 minit
Masa memasak: 20 minit
Jumlah masa: 30 minit
Berkhidmat dengan ais Keprok.
Tambah cukup 1/2 sudu teh Pandan essens (yang biasanya dipakai), warna hijau Pandan Essens akan membuat ini tukul ais ini kelihatan lebih cantik dan menarik.
semoga berjaya
Resipi ais tukul Butung
Tukul ais diperbuat daripada pisang kukus kemudian dipotong ke dalam kepingan, dan dihidangkan bersama-sama dengan bubur marrow, sirap Pandan Coco, susu kelapa dan mencukur ais.
Masa Prep: 10 minit
Masa memasak: 20 minit
Jumlah masa: 30 minit
Bahan Ais Tukul Butung
- Yang lama kuning Kapok pisang 5 keping
- Tepung padi 50 gram
- Susu kelapa 500 CC daripada 1/2 kelapa
- Pandan meninggalkan 2 helai, dipotong ke dalam kepingan
- Garam rasa
- Sirap cocopandan rasa
- Ais tangerin rasa
Bagaimana untuk membuat Ais Tukul Butung
- Pisang kukus sehingga dimasak. Selepas sejuk, dikupas, kemudian dipotong ke dalam kepingan, diketepikan.
- Membubarkan tepung beras pada 100-kelapa CC susu, diketepikan.
- Masak baki susu kelapa, daun Pandan, dan garam untuk merasai haba yang sederhana sehingga susu kelapa mendidih.
- Meletakkan satu penyelesaian tepung beras semasa diaduk-aduk sehingga sebati.
- Teruskan memasak semasa diaduk-aduk sehingga doh thickens dan matang (Jangan rasa tepung beras).
- Sediakan mangkuk makanan, tuangkan palpa doh, berikan kepingan pisang, siram dengan sirap cocopandan.
Berkhidmat dengan ais Keprok.
Tambah cukup 1/2 sudu teh Pandan essens (yang biasanya dipakai), warna hijau Pandan Essens akan membuat ini tukul ais ini kelihatan lebih cantik dan menarik.
semoga berjaya