Resipi
Resipi Nangka
Resipi Pisang
Masa Prep: 15 minit
Masa memasak: 25 minit
Jumlah masa: 40 minit
Bahan
Pisang Horn yang tua atau masak 2 keping, kukus masak, dipotong ke dalam kepingan kecil
Tepung padi 100 gram
Tepung sagu 25 gram
1 liter susu kelapa daripada 1 kelapa
Garam rasa
Pandan meninggalkan 2 helai, terikat atau dipotong ke dalam kepingan
Nangka 10 mata yang disurut, kemudian potong kecil-keci
Bahan sos
200 gram coklat gula halus
Granulated gula halus 100 gram
Air 200 CC
Pandan meninggalkan 2 helai, dipotong ke dalam kepingan
Tepung sagu 1 sudu besar, dibubarkan dengan sedikit air
Bagaimana untuk membuat
1. Campurkan kedua-dua jenis tepung, dibubarkan dengan susu kelapa 200 CC, diketepikan.
2. rebus susu kelapa dengan garam untuk rasa dan daun Pandan di atas haba sederhana sehingga mendidih.
3. letakkan penyelesaian tepung semasa diaduk-aduk sehingga sebati
4. masak secara berterusan semasa diaduk-aduk sehingga tepung direbus. Masukkan hirisan pisang rebus dan nangka, kacau dan masak sehingga pulpa masak. Mematikan api.
5. sos: masak kedua-dua jenis gula dengan air dan daun Pandan sehingga gula larut semua, angkat dan ketegangan. Recook air gula di atas api kecil
6. selepas mendidih, menebal dengan penyelesaian sagu, kacau. Mematikan api.
Hidangkan dengan sos pokok nangka (boleh jadi panas atau dewant, mengikut cita rasa).
Banana bubur nangka mungkin akan putih kerana dominasi tepung dan gula merah dicurahkan terakhir di atasnya, supaya warna nangka kerpa pisang tidak terlalu gelap coklat. semoga berjaya!
Resipi nangka Banana Porridge
Masa Prep: 15 minit
Masa memasak: 25 minit
Jumlah masa: 40 minit
Bahan
Pisang Horn yang tua atau masak 2 keping, kukus masak, dipotong ke dalam kepingan kecil
Tepung padi 100 gram
Tepung sagu 25 gram
1 liter susu kelapa daripada 1 kelapa
Garam rasa
Pandan meninggalkan 2 helai, terikat atau dipotong ke dalam kepingan
Nangka 10 mata yang disurut, kemudian potong kecil-keci
Bahan sos
200 gram coklat gula halus
Granulated gula halus 100 gram
Air 200 CC
Pandan meninggalkan 2 helai, dipotong ke dalam kepingan
Tepung sagu 1 sudu besar, dibubarkan dengan sedikit air
Bagaimana untuk membuat
1. Campurkan kedua-dua jenis tepung, dibubarkan dengan susu kelapa 200 CC, diketepikan.
2. rebus susu kelapa dengan garam untuk rasa dan daun Pandan di atas haba sederhana sehingga mendidih.
3. letakkan penyelesaian tepung semasa diaduk-aduk sehingga sebati
4. masak secara berterusan semasa diaduk-aduk sehingga tepung direbus. Masukkan hirisan pisang rebus dan nangka, kacau dan masak sehingga pulpa masak. Mematikan api.
5. sos: masak kedua-dua jenis gula dengan air dan daun Pandan sehingga gula larut semua, angkat dan ketegangan. Recook air gula di atas api kecil
6. selepas mendidih, menebal dengan penyelesaian sagu, kacau. Mematikan api.
Hidangkan dengan sos pokok nangka (boleh jadi panas atau dewant, mengikut cita rasa).
Banana bubur nangka mungkin akan putih kerana dominasi tepung dan gula merah dicurahkan terakhir di atasnya, supaya warna nangka kerpa pisang tidak terlalu gelap coklat. semoga berjaya!