Resipi Ais Cendol Nutrijel Sedap

Resipi Ais Cendol Nutrijel

Cendol adalah bahan makanan yang terbuat dari tepung yang dicairkan dan kemudian dipadatkan lagi, yang biasanya digunakan sebagai campuran minuman. Cara nak buat ais cendol nutrijel ini mudah, dan korang boleh mempraktikkannya sendiri di rumah. Ayuh !! mari kita lihat dahulu resipi nutrien cendol di bawah.

Bahan Ais Nutiren Cendol

  • 1 bks (15 gr) nutriejel 200 gr sagu tani
  • 50 gr tepung beras
  • 4 sdm gula
  • Sejumput garam
  • Beberapa tetes pes pandan kupu-kupu 1500 cc (6-7 cawan buah bintang penuh)

Cara Nak Buat Cendol Nutrijel

  • Sediakan takungan cendol yang akan dicetak dalam bentuk lembangan dengan banyak ketulan ais dan air ais.
  • Kacau semua bahan kering hingga sebati, masukkan air dan pes pandan, masak dengan api kecil hingga menggelegak.
  • Padamkan api.
  • Cetak menggunakan acuan di lembangan yang diberi ais lebih awal.

Catatan: Cetak cendol menggunakan kaedah tekan-berhenti. Sekiranya tidak berhenti / ditekan secara berterusan maka hasilnya akan panjang.

Cara Nak Buat Kuah Santan

Bahan :

  • Santan dari 2 kelapa.
  • Daun pandan.
  • Sedikit garam

Bagaimana cara untuk membuat:

  • Masak semua bahan dengan api kecil, kacau terus hingga mendidih.
  • Jangan berhenti mengacau sehingga santan tidak pecah.
  • Sekiranya anda merasakan bahawa santan tidak cukup tebal, anda boleh menambahkannya sendiri.

Sos Gula Perang

Bahan-bahan:

  • 1 kg gula perang
  • ½ liter air kayu manis secukup rasa
  • Potongan nangk

Bagaimana cara untuk membuat:

  • Masak gula merah dengan air hingga mendidih
  • Masukkan kayu manis dan potongan nangka.
  • Masak hingga pekat sedikit.
  • Sekiranya tidak manis, anda boleh menambah gula.

Cara Nak Buat Ais Cendol Nutrijel

  • campurkan Cendool Nutrijel, Sos gula perang, Kuah santan di atas ke dalam satu gelas besar.
  • Pusing hingga rata

Catatan Lama
Catatan Terbaru

Ads Single Post 4