Garing resipi kek pisang
Garing resipi kek pisang
Pisang garing adalah sedikit kurang mirip dengan firkwe biasa tetapi perbezaannya hanya pada penambahan pisang.
Masa Prep: 15 minit
Masa memasak: 25 minit
Jumlah masa: 40 minit
Bahan
Hunkwee Flour 200 gram
Granulated gula 200 gram
Susu kelapa 800 CC daripada 1 kelapa
Garam 1/2 TSP
Vanilla 1/2 TSP
Serbuk Koko 1 sudu besar, dibubarkan dengan air panas sedikit
2 satu tanduk pisang, kukus
Bagaimana untuk membuat
1. membubarkan tepung Hunkwee dengan 200 CC susu kelapa.
2. Campurkan baki susu kelapa dengan gula dan garam, kacau sehingga sebati, kemudian masak sambil diaduk-aduk perlahan-lahan sehingga mendidih
3. Masukkan Hunkwee penyelesaian sedikit oleh sedikit sambil kacau lagi sehingga ia thickens dan matang
4. Masukkan vanila, Campurkan dengan baik dan angkat.
Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Sesetengah doh diberikan penyelesaian coklat, kacau dengan cepat sehingga sebati.
5. sediakan lembaran plastik tahan haba atau daun pisang, berikan satu sudu besar doh hunkwee putih dan satu sudu besar doh hunkwee coklat sebelah menyebelah, kemudian berikan satu kepingan pisang kukus di atasnya.
6. Balut dengan kemas. Bekerja sama sehingga doh hunkwee habis. Membenarkannya sejuk dan padat. Berkhidmat selepas sejuk.
Dalam pembungkusan a pisang garing bajet anda boleh menyesuaikan kepada keinginan anda, jika anda mahu saiz pisang yang agak besar anda boleh mendapatkan lebih banyak doh dalam plastik atau daun pisang pembalut pisang.
Masa Prep: 15 minit
Masa memasak: 25 minit
Jumlah masa: 40 minit
Bahan
Hunkwee Flour 200 gram
Granulated gula 200 gram
Susu kelapa 800 CC daripada 1 kelapa
Garam 1/2 TSP
Vanilla 1/2 TSP
Serbuk Koko 1 sudu besar, dibubarkan dengan air panas sedikit
2 satu tanduk pisang, kukus
Bagaimana untuk membuat
1. membubarkan tepung Hunkwee dengan 200 CC susu kelapa.
2. Campurkan baki susu kelapa dengan gula dan garam, kacau sehingga sebati, kemudian masak sambil diaduk-aduk perlahan-lahan sehingga mendidih
3. Masukkan Hunkwee penyelesaian sedikit oleh sedikit sambil kacau lagi sehingga ia thickens dan matang
4. Masukkan vanila, Campurkan dengan baik dan angkat.
Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Sesetengah doh diberikan penyelesaian coklat, kacau dengan cepat sehingga sebati.
5. sediakan lembaran plastik tahan haba atau daun pisang, berikan satu sudu besar doh hunkwee putih dan satu sudu besar doh hunkwee coklat sebelah menyebelah, kemudian berikan satu kepingan pisang kukus di atasnya.
6. Balut dengan kemas. Bekerja sama sehingga doh hunkwee habis. Membenarkannya sejuk dan padat. Berkhidmat selepas sejuk.
Dalam pembungkusan a pisang garing bajet anda boleh menyesuaikan kepada keinginan anda, jika anda mahu saiz pisang yang agak besar anda boleh mendapatkan lebih banyak doh dalam plastik atau daun pisang pembalut pisang.