Resepi kipas pisang goreng

Kipas pisang mempunyai bentuk yang lebih luas berbanding dengan pisang biasa, oleh itu ia dipanggil kipas pisang kerana bentuk yang luas seperti kipas.

Resepi kipas pisang goreng

Masa Prep: 15 minit
Masa memasak: 20min
Jumlah masa: 35 minit

Bahan

Separuh lama pisang Kapok 1/2 Comb daging adalah kuat, mengupas

Tepung padi 150 gram
Granulated

gula halus 50 gram
Garam 1 sudu teh
Vanila 1 sudu teh

Memasak minyak 2 sudu besar, untuk doh Air 100 CC
Minyak untuk menggoreng

Bagaimana untuk membuat

Campurkan tepung, gula granulated, garam dan vanila.
Tuangkan air semasa diaduk-aduk sehingga sebati (menambah pewarna makanan sedikit kuning jika anda suka).

Tambah minyak masak, Gaul sebati sekali lagi.
Kepingan pisang, tidak memecahkan, ke dalam 4-5 hirisan, kemudian ekstrak seperti kipas.

Celup pisang ke dalam doh tepung, goreng sehingga kekuningan dimasak.
Mengangkat dan longkang.
Dia gorenglah pisang menggunakan banyak minyak masak dan menggunakan haba sederhana, manakala menggoreng pisang juga cukup untuk Dip pisang 4-5 buah-buahan sahaja bertujuan untuk mengelakkan melekat antara satu sama lain dan bentuk yang seperti kipas kekal utuh dan Bangun.
Catatan Lama
Catatan Terbaru

Ads Single Post 4