Resepi Soto Lamongan
Resepi Soto Lamongan
Satu varian Soto yang diketahui ramai orang ialah Soto Lamongan. Seperti namanya, ini berasal dari Lamongan, Jawa Timur. Ciri Soto ini jelas, kekuningan sup dengan rasa segar.
Soto Lamongan juga telah diberikan tambahan Koya untuk rasa yang lebih mantap. Anda boleh membuat sendiri ini Soto di rumah dengan mudah. Resipi berikut membuat Soto Lamongan mudah dan praktikal kursus.
Bahan
2 buah dada ayam bersaiz sederhana
1 liter air
2 rod Serai
3 Salam daun
Serbuk ayam sup untuk rasa
Garam rasa
Masak minyak untuk menggoreng
Perasa
6 ulas ditumbuk
5 ulas bawang putih
1 bahagian atau 4 SM halia
1 bahagian atau 4 cm kunyit
Bahan pelengkap
2 biji telur rebus dan separuh
1/2 kubis, dihiris pencam
200 gram soun yang telah direndam di dalam air sebelum
200 gram Taugeh atau Taugeh, Rendam dalam air panas sehingga layu
2 batang saderi dihiris
1 jus limau nipis
Koya untuk rasa
BAHAN sambal
20 merah Cayenne lada
5 ulas bawang putih
Garam rasa
Bagaimana untuk membuat
1. Membawa kepada mendidih air kemudian meletakkan daging ayam ke dalam air mendidih.
2. Tambah sedikit garam supaya daging ayam tidak tumpul. Selepas ayam itu lembut, angkat dan dihiris daging.
Puree perasa yang halus dengan menggunakan Hoist dan tidak menggunakan pengisar atau perasa mengisar sebanyak mungkin kerana ia boleh mengurangkan rasa asli.
3. Kacau goreng perasa yang telah menjunam dengan minyak masak sehingga aroma wangi. Kacau perasa ke dalam air rebus atau sup ayam. Kacau dengan baik.
4. Tambah Serai dan Salam daun dalam air mendidih atau ke Kuah. Berikan garam dan ayam untuk mengukuhkan rasa. Tunggu sehingga anda rebus dan padamkan api.
5. Campuran lada cili dan bawang putih yang telah direbus untuk sambal dan memberi sudu besar Soto dalam sos yang telah diletakkan di dalam mangkuk.
6. Menguruskan Soun, kubis, Taugeh, telur ayam dan daun saderi di dalam mangkuk dan menambah rebus ayam rebus. Dengan Soto sup rasa. Soto sedia dihidangkan dengan nasi hangat. Tambah sambal ke Soto mengikut cita rasa.
7. Anda juga boleh menambah jus limau untuk membuatnya menyegarkan dan emping Koya untuk menjadikannya lebih menyelerakan.
RAMUAN Koya
5 ulas bawang putih
200 gram keropok udang, goreng dalam minyak panas
Bagaimana untuk membuat Koya
Hirisan bawang putih nipis dan digoreng dalam minyak panas.
Keropok bawang putih dan udang dengan menggunakan Ulekan. Koya bersedia untuk berkhidmat dengan Soto Lamongan anda.
Mudah bukan? Anda boleh cuba bagaimana untuk membuat Soto Lamongan di rumah dengan resepi dan ia pasti tidak banyak berbeza daripada Soto Lamongan biasanya menjual Soto penjual di luar sana. semoga berjaya
Soto Lamongan juga telah diberikan tambahan Koya untuk rasa yang lebih mantap. Anda boleh membuat sendiri ini Soto di rumah dengan mudah. Resipi berikut membuat Soto Lamongan mudah dan praktikal kursus.
Bahan
2 buah dada ayam bersaiz sederhana
1 liter air
2 rod Serai
3 Salam daun
Serbuk ayam sup untuk rasa
Garam rasa
Masak minyak untuk menggoreng
Perasa
6 ulas ditumbuk
5 ulas bawang putih
1 bahagian atau 4 SM halia
1 bahagian atau 4 cm kunyit
Bahan pelengkap
2 biji telur rebus dan separuh
1/2 kubis, dihiris pencam
200 gram soun yang telah direndam di dalam air sebelum
200 gram Taugeh atau Taugeh, Rendam dalam air panas sehingga layu
2 batang saderi dihiris
1 jus limau nipis
Koya untuk rasa
BAHAN sambal
20 merah Cayenne lada
5 ulas bawang putih
Garam rasa
Bagaimana untuk membuat
1. Membawa kepada mendidih air kemudian meletakkan daging ayam ke dalam air mendidih.
2. Tambah sedikit garam supaya daging ayam tidak tumpul. Selepas ayam itu lembut, angkat dan dihiris daging.
Puree perasa yang halus dengan menggunakan Hoist dan tidak menggunakan pengisar atau perasa mengisar sebanyak mungkin kerana ia boleh mengurangkan rasa asli.
3. Kacau goreng perasa yang telah menjunam dengan minyak masak sehingga aroma wangi. Kacau perasa ke dalam air rebus atau sup ayam. Kacau dengan baik.
4. Tambah Serai dan Salam daun dalam air mendidih atau ke Kuah. Berikan garam dan ayam untuk mengukuhkan rasa. Tunggu sehingga anda rebus dan padamkan api.
5. Campuran lada cili dan bawang putih yang telah direbus untuk sambal dan memberi sudu besar Soto dalam sos yang telah diletakkan di dalam mangkuk.
6. Menguruskan Soun, kubis, Taugeh, telur ayam dan daun saderi di dalam mangkuk dan menambah rebus ayam rebus. Dengan Soto sup rasa. Soto sedia dihidangkan dengan nasi hangat. Tambah sambal ke Soto mengikut cita rasa.
7. Anda juga boleh menambah jus limau untuk membuatnya menyegarkan dan emping Koya untuk menjadikannya lebih menyelerakan.
RAMUAN Koya
5 ulas bawang putih
200 gram keropok udang, goreng dalam minyak panas
Bagaimana untuk membuat Koya
Hirisan bawang putih nipis dan digoreng dalam minyak panas.
Keropok bawang putih dan udang dengan menggunakan Ulekan. Koya bersedia untuk berkhidmat dengan Soto Lamongan anda.
Mudah bukan? Anda boleh cuba bagaimana untuk membuat Soto Lamongan di rumah dengan resepi dan ia pasti tidak banyak berbeza daripada Soto Lamongan biasanya menjual Soto penjual di luar sana. semoga berjaya