Resipi kukus yang telah dilayari dengan keju pisang
Pisang dan keju menjadi salah satu bahan asas makanan manis yang mempunyai banyak peminat. Rasa pisang manis dan jus, digabungkan dengan rasa keju yang menyelerakan ke dalam rasa kegemaran Malaysia
Masa Prep: 30 minit
Masa memasak: 45 minit
Jumlah masa: 1 jam 15 minit
Bahan
60 gr coklat memasak gelap (DCC)
60 gr coklat memasak putih (WCC)
90 ml minyak masak
100 gr granulated gula
100 gr pisang yang sudah masak (jangan terlalu masak), mempuri menggunakan garpu
50 gr tepung gandum, ayakkan
50 gr yang dicincang Cheddar Cheese
1/3 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk penaik
1/3 sudu teh serbuk penaik
4 biji telur
Topping
Keju Cheddar grated
100 GR Traimit
Bagaimana untuk membuat
Pasukan DCC dengan 45 ml minyak masak. Sebaik sahaja minyak panas, matikan api. Gaul sebati sehinggalah ke DCC melts, Sisiihkan.
Pasukan WCC dengan 45 ml minyak masak. Sebaik sahaja minyak panas, matikan api. Gaul sebati sehingga melts MENANGIS. Ketepikan.
Panaskan kuali ke stim, Balut kuali tudung dengan napkin yang bersih.
Menewaskan telur dan gula dengan pengadun sehingga gebu. Letakkan tepung gandum, garam dan serbuk penaik, kacau kembali dengan spatula sehingga dicampur. Masukkan pisang halus, kacau kembali sehingga dicampur.
Bahagikan doh kepada dua. Doh pertama, masukkan dengan DCC dan coklat paste. Kacau kembali dengan spatula sehingga dicampur. Tuangkan ke dalam hidangan penaik atau bekas tahan panas yang telah margasin dan dibarisi dengan kertas roti yang telah merebak. Kukus sehingga separuh masak atau selama kira-kira 15 minit.
Doh kedua, tambah dengan WCC dan keju Cheddar dicincang. Kacau kembali dengan spatula sehingga dicampur.
Tuangkan ke atas doh yang pertama. Kukus kembali ke kematangan atau selama kira-kira 30 minit.
Buka tudung periuk, angkat kuali dari bahagian atas periuk.
Sediakan bekas rata, flip kuali, Tanggalkan yang telah dilayari, Chill dan potong kepingan.
Tabur dengan keju Cheddar dan trimit.
Pada setiap sen, ia sedia untuk dihidangkan.
Anda boleh menggunakan Banana Ambon atau Raja pisang, atau apa-apa jenis lain. Ini yang telah dilayari dengan kukus, ia boleh disimpan di dalam peti sejuk untuk menjadikannya lebih tahan lama, tetapi pastikan ia disimpan di dalam bekas kapal udara supaya sen yang telah disemak tidak basah apabila dipersembahkan. Mempunyai kreativiti yang baik di dapur anda
Resipi kukus yang telah dilayari dengan keju pisang
Pisang dan keju menjadi salah satu bahan asas makanan manis yang mempunyai banyak peminat. Rasa pisang manis dan jus, digabungkan dengan rasa keju yang menyelerakan ke dalam rasa kegemaran Malaysia
Masa Prep: 30 minit
Masa memasak: 45 minit
Jumlah masa: 1 jam 15 minit
Bahan
60 gr coklat memasak gelap (DCC)
60 gr coklat memasak putih (WCC)
90 ml minyak masak
100 gr granulated gula
100 gr pisang yang sudah masak (jangan terlalu masak), mempuri menggunakan garpu
50 gr tepung gandum, ayakkan
50 gr yang dicincang Cheddar Cheese
1/3 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk penaik
1/3 sudu teh serbuk penaik
4 biji telur
Topping
Keju Cheddar grated
100 GR Traimit
Bagaimana untuk membuat
Pasukan DCC dengan 45 ml minyak masak. Sebaik sahaja minyak panas, matikan api. Gaul sebati sehinggalah ke DCC melts, Sisiihkan.
Pasukan WCC dengan 45 ml minyak masak. Sebaik sahaja minyak panas, matikan api. Gaul sebati sehingga melts MENANGIS. Ketepikan.
Panaskan kuali ke stim, Balut kuali tudung dengan napkin yang bersih.
Menewaskan telur dan gula dengan pengadun sehingga gebu. Letakkan tepung gandum, garam dan serbuk penaik, kacau kembali dengan spatula sehingga dicampur. Masukkan pisang halus, kacau kembali sehingga dicampur.
Bahagikan doh kepada dua. Doh pertama, masukkan dengan DCC dan coklat paste. Kacau kembali dengan spatula sehingga dicampur. Tuangkan ke dalam hidangan penaik atau bekas tahan panas yang telah margasin dan dibarisi dengan kertas roti yang telah merebak. Kukus sehingga separuh masak atau selama kira-kira 15 minit.
Doh kedua, tambah dengan WCC dan keju Cheddar dicincang. Kacau kembali dengan spatula sehingga dicampur.
Tuangkan ke atas doh yang pertama. Kukus kembali ke kematangan atau selama kira-kira 30 minit.
Buka tudung periuk, angkat kuali dari bahagian atas periuk.
Sediakan bekas rata, flip kuali, Tanggalkan yang telah dilayari, Chill dan potong kepingan.
Tabur dengan keju Cheddar dan trimit.
Pada setiap sen, ia sedia untuk dihidangkan.
Anda boleh menggunakan Banana Ambon atau Raja pisang, atau apa-apa jenis lain. Ini yang telah dilayari dengan kukus, ia boleh disimpan di dalam peti sejuk untuk menjadikannya lebih tahan lama, tetapi pastikan ia disimpan di dalam bekas kapal udara supaya sen yang telah disemak tidak basah apabila dipersembahkan. Mempunyai kreativiti yang baik di dapur anda